Forum Kraków

Pełna wersja: Praca za granicą
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Zdecydowalibyście się wyjechac? Na krótko czy nawet na zawsze?
Ja myślę że bez problemu bym sie zdecydował. Jeszcze nie wiem jak bedzie z pracą w kraju, ale słyszy sie raczej złe rzeczy. Także może Czechy albo Niemcy, tam sie zatrudnie. Ale najpierw chciałbym studia skończyć, a dopiero potem szukać czegoś na poważnie.
Na krótko- może i tak, gdyby nie było żadnych rodzinnych przeszkód. ale obecnie nawet za granicą ciężko cokolwiek znaleźć, bo jak się jedzie z polakami to trzeba się liczyć z tym, że i oni mogą nas tam okantować.
Kilkoro moich znajomych rozjechało się po świecie. Jeden wyemigrowal aż do Nowej Zelandii, drugi za to do Australii. Inni to tak różnie: Niemcy, Finlandia, Szwecja, Holandia. Z tego co mówią, żyje im się tam lepiej (przynajmniej jeśli chodzi o zarobki). Przykładowo, kolega z Niemiec pracuje na 1/2 etatu w przetwórstwie owoców i z łatwością może się utrzymać, a nawet podesłać coś do Polski.
Wyobrażacie sobie pracować fizycznie w Polsce i płacić za wszystko z połowy pensji? To w ogóle nie jest możliwe! No, chyba, że jesteś jakimś dyrektorkiem pod krawatem. Oczko
ja wyjechałem na pół roku do belgii, ale szybko mi sie znudziło, bo w ogóle nie dogadywałem się z ludźmi. bez języka na lepszą prace nie mogłem liczyć, więc wróciłem do kraju i może nie zarabiam tyle co na tamtejsze pieniądze, ale przynajmniej jestem wśród swoich i też jest fajnie
Przekierowanie